Vanliga frågor och svar

Var ska vi vara under fotograferingen?

Det beror på vilken typ av bilder du föredrar.

* Antingen är vi i min studio där jag har olika bakgrunder och massor av rekvisita. Fördelen med studiobilder är att de går att “kontrollera”, så att alla förutsättningar vad gäller t ex ljus och bakgrund alltid är de bästa. Vid fotografering av bebisar eller barn i 6-7-månadersåldern tycker jag att studiobilder oftast är att föredra.

* Vi kan också vara utomhus på en plats som du tycker om (eller en som jag föreslår). Utomhusbilder blir ofta lite mer avslappnade än studiobilder (särskilt då det gäller gravidfotografering och fotografering av större familjer och äldre barn/ungdomar). Utomhusfotografering kräver lite mer planering då det gäller tidpunkt, eftersom vi måste fotografera då ljuset är som bäst (kvällstid på sommaren och mitt på dagen vintertid). På utomhusbilder blir naturen förstås en del av bilderna, och det kan vara enormt vackert (men tycker du inte om att ha gröna foton på väggen ska du kanske undvika fotografering utomhus på sommaren).

* Jag kan också komma hem till dig och fotografera. Då blir bilderna mer “dokumentära” och kommer att spegla er vardag. Jag har bärbara studioblixtar att ta med men det bästa är om ni har ett hem med mycket ljusinsläpp så att bilderna blir så naturliga som möljligt.


Hur långt i förväg ska jag boka fotograferingen?

Det är alltid bra att vara ute i god tid. Gärna minst en månad innan önskat fotograferingsdatum. Men tveka inte att höra av dig även om det “brinner i knutarna”. Ibland går det att lösa ändå. Gäller det en nyföddfotografering bokar du ett preliminärt datum redan under graviditetet (eftersom fotograferingen görs under bebisens två första veckor).


Tänk om mitt barn inte vill bli fotograferat?

Ingen fara – oroa dig inte över det! Jag har stor erfarenhet av barn och i 99.9% av fallen går alla fotograferingar snabbt och enkelt och vi får massor av fina bilder på glada barn. Jag vet hur man “lirkar” både med barn med mycket spring i benen och med sådana som är blyga. Skulle ditt barn ändå bli för trött eller helt enkelt inte ha lust, bokar vi naturligtvis in en ny tid (utan extra kostnad). Jag tvingar aldrig fram några bilder utan vill att ditt barn ska känna sig glad och trygg under hela ert besök.


Hur ska vi klä oss?

Jag tycker att ni ska klä er i något som ni själva gillar. Dels ska det kännas skönt och naturligt och dels ska det återspegla vilka ni är. Antingen köper ni nytt och tänker att det är en speciell dag att gå till fotografen, eller så tar ni era vardagskläder för att ni är sådana som helst vill känna er avslappnade. Tänk dock på att bilderna ska hänga hemma hos er i många år framöver, så det kan vara bra att matcha färger på kläderna med er inredningsstil. Har ni ett helt vitt hem kan det ju vara bra att undvika knallröda tröjor t ex. Ljusa färger, naturfärger och pasteller blir väldigt fint på bild. Det enda ni helt ska undvika är stora mönster eller “gubbar” på kläderna eftersom det kommer att ta allt fokus från er. Vill ni så går det jättebra att ta med ombyten för variation på bilderna.Varför ingår det inte några bildfiler eller produkter i fotograferingskostnaden?

Du betalar först för själva fotograferingen (se här vad som ingår). Sen köper du exakt det som du själv önskar. Det kan vara bara bildfiler och/eller vackra fotoprodukter som garanterat kommer att hålla i många generationer framöver. Jag vill inte bestämma åt dig utan tycker att det är viktigt att du får det som passar just dig. En fotografering är en investering, och jag vill hjälpa er att få bilder som ni ska tycka om i många, många år. Det finns fotografer som ger dig alla filer från fotograferingen till en minimal kostnad, men jag tar mitt yrke och mitt hantverk mycket mer allvarligt än så. Jag vill att du ska få god kvalitet från vår första kontakt till du hänger upp dina inramade förstoringar på väggen. Jag har både erfarenhet och gedigna kunskaper, och jag vet exakt hur dina bildfiler ska redigeras och anpassas för ändamålet, jag vet vilket fotopapper som är det bästa, hur fotoskrivaren ska ställas in, varför ett laminat kan vara bättre än glas vid inramning, vilka leverantörer av fotoboxar som är de bästa o sv. Den kunskapen ingår i priset du betalar för dina bildfiler och produkter och du kan tryggt lämna allt i mina händer. Jag hoppas och tror att du i slutänden ska bli nöjd med din investering.


Vad betyder högupplösta filer?

En högupplöst fil är en riktigt stor fil av högsta kvalitet, som du kan använda till förstoringar i alla storlekar. En lågupplöst fil är en mindre fil som du använder i t ex sociala medier eller till riktigt små förstoringar. Jag levererar alla de bilder du beställer högupplöst, men ser också till så att du får en lågupplöst version av varje bild så att du enkelt kan spara den i telefonen eller dela på sociala medier.


Varför är dina förstoringar och fotoprodukter dyrare än hos fotolabb på nätet?

Jag är väldigt kvalitetsmedveten och noggrann och jag printar alltid dina bilder på noga utvalt syrafritt fotopapper av absolut högsta kvalitet. Jag använder dessutom ett åldersbeständigt bläck som ger ett vackert färgomfång och djup i bilden. De fotoprodukter som jag inte själv tillverkar beställer jag från handplockade leverantörer. Allt du köper från mig är gediget, handgjort och av bästa kvalitet så att du ska veta att nästa generation också kommer att kunna ha glädje av bilderna.

Ni får naturligtvis använda era bildfiler för att beställa förstoringar eller andra fotoprodukter på det sätt som passar er. Det finns alltid budgetalternativ. Men var medveten om att de billiga fotolabben är billiga av en anledning. Förstoringarna och fotoprodukterna som kommer från mig har en livslängd på minst 100 år till skillnad från billiga förstoringar där färgerna bleks och förstörs när de hängt uppe på väggen ett tag. Billiga fotopapper och färg av sämre kvalitet förkortar livslängden på dina förstoringar maximalt. Det finns också stor risk att du får förstoringar med felaktiga färger och med alldeles för hög kontrast från de billigare labben. Så tänk över ditt val en extra gång. Det kanske är bättre att betala lite mer nu när ni ändå har valt att göra en fotografering och då ni fått bildfiler som är optimerade och av högsta kvalitet. På så sätt slipper du allt jobb med att göra beställningar själv, och du kan känna dig trygg med slutresultatet.


Får jag använda bilderna från fotograferingen i sociala medier?

Ja, det är klart! Det tycker jag bara är roligt! Kom ihåg bara att du inte får beskära bilder eller redigera dem (som t ex med filter). Bilderna ska se ut så som de gjorde när jag levererade dem till dig. Kom också ihåg att alltid ange “Fotograf Ann-Sofie Åberg” vid bilden.


Säljer du presentkort?

Absolut! Hör bara av dig till mig och tala om hur mycket du vill att presentkortet ska vara på så fixar jag det till dig inom ett par dagar. Du kan antingen hämta det hos mig eller så skickar jag det till dig.


När ska jag betala?

Fotograferingsavgiften betalar du normalt innan din fotografering. Efter bokning mailar jag dig en faktura på 850 kr, och på så sätt säkerställer jag din tid.

Bildfiler och fotoprodukter betalar du efter beställning. Antingen hela summan på en gång eller uppdelat på två gånger. Vill du dela upp kostnaden på fler gånger än två erbjuder jag räntefri delbetalning via PayEx där du kan betala i din egen takt.


 

Menu