Vad kostar det?

För fotografering i ca 1 timme och 20 högupplösta bildfiler betalar du sammanlagt 3 000 kr. Här kan du läsa mer om vad som ingår och hur det fungerar.


Var ska vi vara under fotograferingen?

Jag har för närvarande ingen fotostudio, så jag fotograferar främst utomhus. Då väljer du en plats som du tycker om (eller en som jag föreslår). Utomhusbilder blir ofta lite mer avslappnade än inomhusbilder (särskilt då det gäller gravidfotografering och fotografering av större familjer och äldre barn/ungdomar). Utomhusfotografering kräver lite planering då det gäller tidpunkt, eftersom vi måste fotografera då ljuset är som bäst (kvällstid på sommaren och på morgonen eller mitt på dagen vintertid). På utomhusbilder blir naturen förstås en del av bilderna, och det kan vara enormt vackert.

Jag kan också komma hem till dig och fotografera. Då blir bilderna mer ”dokumentära” och kommer att spegla er vardag. Jag har bärbara studioblixtar att ta med men det bästa är om ni har ett hem med mycket ljusinsläpp så att bilderna blir så naturliga som möjligt. Observera att detta alternativ är begränsat nu i och med Corona.


Hur långt i förväg ska jag boka fotograferingen?

Det är alltid bra att vara ute i god tid. Gärna minst en månad innan önskat fotograferingsdatum. Men tveka inte att höra av dig även om det ”brinner i knutarna”. Ibland går det att lösa ändå. Gäller det en nyföddfotografering bokar du ett preliminärt datum redan under graviditetet (eftersom fotograferingen görs under bebisens två första veckor).


Tänk om mitt barn inte vill bli fotograferat?

Ingen fara – oroa dig inte över det! Jag har stor erfarenhet av barn och i 99.9% av fallen går alla fotograferingar snabbt och enkelt och vi får massor av fina bilder på glada barn. Jag vet hur man ”lirkar” både med barn med mycket spring i benen och med sådana som är blyga. Skulle ditt barn ändå bli för trött eller helt enkelt inte ha lust, bokar vi naturligtvis in en ny tid (utan extra kostnad). Jag tvingar aldrig fram några bilder utan vill att ditt barn ska känna sig glad och trygg under hela ert besök.


Hur ska vi klä oss?

Jag tycker att ni ska klä er i något som ni själva gillar. Dels ska det kännas skönt och naturligt och dels ska det återspegla vilka ni är. Antingen köper ni nytt och tänker att det är en speciell dag att gå till fotografen, eller så tar ni era vardagskläder för att ni är sådana som helst vill känna er avslappnade. Tänk dock på att bilderna ska hänga hemma hos er i många år framöver, så det kan vara bra att matcha färger på kläderna med er inredningsstil. Har ni ett helt vitt hem kan det ju vara bra att undvika knallröda tröjor t ex. Ljusa färger, naturfärger och pasteller blir väldigt fint på bild. Det enda ni helt ska undvika är stora mönster eller ”gubbar” på kläderna eftersom det kommer att ta allt fokus från er. Vill ni så går det jättebra att ta med ombyten för variation på bilderna.Vad betyder högupplösta filer?

En högupplöst fil är en riktigt stor fil av högsta kvalitet, som du kan använda till förstoringar i alla storlekar. En lågupplöst fil är en mindre fil som du använder i t ex sociala medier eller till riktigt små förstoringar. Jag levererar alla de bilder du beställer högupplöst, men ser också till så att du får en lågupplöst version av varje bild så att du enkelt kan spara den i telefonen eller dela på sociala medier.


Får jag använda bilderna från fotograferingen i sociala medier?

Ja, det är klart! Det tycker jag bara är roligt! Kom ihåg bara att du inte får beskära bilder eller redigera dem (som t ex med filter). Bilderna ska se ut så som de gjorde när jag levererade dem till dig. Kom också ihåg att alltid ange “Fotograf Ann-Sofie Åberg” vid bilden.


Säljer du presentkort?

Absolut! Hör bara av dig till mig och tala om hur mycket du vill att presentkortet ska vara på så fixar jag det till dig inom ett par dagar. Du kan antingen hämta det hos mig eller så skickar jag det till dig.


När ska jag betala?

Du betalar 1 500 kr efter bokning. På så sätt säkerställer jag din tid. Du kan välja mellan att betala med Swish eller via faktura.

Resterande 1 500 kr betalar du när du bestämt dig för, och beställt, dina 20 bilder.