Att fotografera barn är bland det roligaste jag vet. Jag har lärt mig en hel del genom åren och tänkte att jag skulle dela med mig av mina tips på hur du kan få riktigt bra bilder på barn:

Trygghet
Det absolut viktigaste du ska tänka på när du fotograferar barn, är att de måste känna sig trygga och glada under fotograferingen. Gör de inte det kommer du inte att få några bra bilder även om du har senaste kameramodellen och det tjusigaste objektivet.

Jag skulle vilja säga att fotografering av människor (både barn och vuxna) till 80% handlar om psykologi. Resterande 20% handlar om bland annat utrustning, ljussättning och komposition. Kan du inte få din modell att känna sig trygg och glad under fotograferingen kommer du garanterat att misslyckas med bilderna.

Är det dina egna barn du ska fotografera kanske det inte är något större problem att få dem att känna sig trygga med dig, men så fort du ska fotografera någon annans barn måste du börja med att bygga upp en relation till barnet. Och du har oftast inte så lång tid på dig att göra det. Så det måste gå snabbt, och du måste fånga barnets intresse så fort ni möts.

Under hela fotograferingen måste du ha barnets bästa i fokus. Försök aldrig tvinga fram några bilder (inte ens på dina egna barn) – det blir sällan bra då. Lek och ha roligt och få barnet att känna sig omtyckt. Visa att du också har roligt, och bli aldrig irriterad (vilket kan vara lättare när man fotograferar andras barn än sina egna) – då tappar barnet fort intresse.

Äkthet
Det är viktigt att barnbilder känns äkta och att de visar barnet så som det är. Vissa barn är spralliga och busiga medan andra är blyga och försiktiga. Låt det synas i bilderna.

Krysta inte fram en ”seriös” bild av ett barn som har myror i brallan och spring i benen, utan låt barnet visa sin glädje i bilderna istället. Det gäller både i fotostudio men kanske framförallt vid fotografering i hemmet eller utomhus.

Du kan också fotografera dina barn när de inte är medvetna om det. Till exempel då de är mitt i leken. Då får du riktigt äkta bilder som blir värdefulla minnen av er vardag.

Vinklar och komposition
Kom ihåg att du vinner mycket på att röra på dig när du fotograferar. Stå inte stilla på samma ställe och ta alla dina bilder utan tänk på att ta bilder ur olika vinklar och på olika ställen (för att få olika bakgrunder och olika ljus).
Tänk på att gå ner i barnets höjd när du fotograferar så att du får bilder på barnet rakt framifrån och inte snett ovanifrån som du får om du står upp. Kanske du måste sitta ner när du fotograferar.
Du kan också experimentera med olika oväntade vinklar i dina bilder för att göra dem mer intressanta. Så kanske du ställer dig upp på en stol och tar några bilder ovanifrån, eller lägger dig ner…? Eller kanske du bara tar med ditt barns händer och färgkritan i någon bild istället för hela barnet och rummet?
Byt plats och se om bakgrunden blir bättre när du gör det. Flytta undan onödiga saker som inte ska vara med i bilden och fundera över vad det är du verkligen vill visa med din bild. Bidrar grannens soptunna till något eller borde ni kanske flytta er till en plats med lugnare bakgrund?
Kamerainställningar
När du fotograferar barn måste du räkna med att de rör på sig. Kanske inte hela tiden (om det inte är en 1-åring du har framför dig), men du måste ändå ställa in din kamera så att den fryser viss rörelse. Annars blir dina bilder suddiga. När du ställer in din kamera manuellt kan du anpassa slutartiden så att du fryser rörelser, men du kan också ställa in en slutartid som gör att du framhäver barnets rörelser (om det är det du är ute efter). På så sätt kan du få skarpa fina bilder när du önskar det, och bilder där man ser ”fartränder” efter ett springande barn om du önskar det.
Har du dålig koll på det där med slutartider och manuell inställning av kameran kan jag tipsa om min gratiskurs där du får lära dig grunderna.