KameraEn misslyckad eller en bra bild?

Att få skärpa där det ska vara skärpa är bland det viktigaste av allt när man fotograferar. Och att veta hur man på bästa sätt får det är en av grundstenarna för varje fotograf, vare sig man är proffs eller amatör. Blir dina bilder inte skarpa förlorar de sitt värde eftersom de då upplevs som misslyckade.

Ibland ser du direkt vid fototillfället att du missat skärpan i bilden och då har du chans att direkt ta om den (om inte stunden redan passerat förstås). Men ibland upptäcker du inte oskärpan förrän du fört över bilden till din dator och tittar på den på den stora datorskärmen. Det som sett skarpt ut på den lilla kameraskärmen visar sig vara oskarpt, och det är verkligen frustrerande.

Här kommer därför några tips på hur du gör för att få bilder med skärpa, varje gång.

Se till så att du har tillräckligt med ljus

Ljus är det viktigaste man har när man fotograferar. Själva ordet “fotografera” betyder faktiskt “att måla med ljus”. Så utan ljus – ingen bild!

Det är också viktigt att du ser till så att du har tillräckligt med ljus för att få skärpan att sitta där den ska i bilden. Är ljuset otillräckligt får kamerans autofokus ofta svårt att hitta rätt, och det kan sluta med att skärpan hamnar på fel ställe, eller att den uteblir helt och hållet.

Vid alltför dåliga ljusförhållanden blir också din bild mer brusig och den kommer därför också att uppfattas som mindre skarp även om du lyckas sätta skärpan på rätt ställe.

Så se till att du har tillräckligt med ljus när du fotograferar! Detta går att åstadkomma på en massa olika sätt, vilket jag säkerligen kommer att få anledning att återkomma till en annan gång.

Förhindra att kameran rör sig

Om din kamera rör sig när du fotograferar blir det vädligt svårt att få en skarp bild. Detta kallas för skakningsoskärpa.

Det är viktigt att du håller din kamera stadigt, med ett fast grepp och gärna med armarna tätt intill kroppen för att få stöd. Du ska också vara statig på handen när du trycker ner avtyckaren så att du inte samtidigt rör kameran.

Det kan vara bra att känna till att den egna statigheten går att träna upp och att man ofta brukar bli stadigare på handen ju mer man fotograferar.

Använd stativ

Känner du dig ostadig eller skakig kan du med fördel använda ett stativ (eller något annat stadigt att ställa kameran på). Det minskar mer eller mindre helt risken för skakningsoskärpa och det kan vara värt mycket för att få de där perfekta bilderna.

Hedersomnämnande i porträtt-SM 2016, fotograf Ann-Sofie ÅbergVälj rätt bländarvärde

Bländaren är ett hål i kameran som bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in när du tar din bild. Ju mörkare det är omkring dig, desto mer måste du öppna bländaren för att få in lagom mycket ljus.

Med hjälp av bländaren kan man också skapa ett så kallat kort skärpedjup. Det är då bilderna blir så där snyggt “suddiga” i för- och bakgrund. Det används ofta vid porträttfotografering och är också användbart vid t ex makro- och matfotografering.

Ju större bländaröppning man har desto kortare skärpedjup får man. Och tycker man att det är fint med riktigt korta skärpedjup frestas man ofta att öppna bländaren så mycket det går för att få just den effekten.

Men det är inte alltid en så jättebra idé att göra det, för tyvärr medför ett riktigt kort skärpedjup ju också att det blir svårare att “sätta” skärpan precis där man vill ha den. Man måste då vara jättenoga så att inte modellens näsa blir skarp istället för ögat, när en så liten del av bilden har möjlighet att bli skarp.

Detta gäller också om du fotograferar fler än en person. Använder du en allt för stor bländaröppning finns det stor risk att vissa av modellerna kommer att bli suddiga och att bara en av dem blir skarp.

Hur stor bländaröppning du kan välja beror på vilket objektiv du använder. Har du ett objektiv där du kan öppna bländarhålet riktigt, riktigt mycket (t ex f1,2 eller f1,4) kan du prova att istället använda en lite mindre öppning (t ex f2,8) för att inte riskera att missa huvudfokus i bilden. Du får då fortfarande in massor av ljus och du får en riktigt snygg oskärpa bakom ditt huvudobjekt, men det blir alltså lättare att “sätta” skärpan precis där du vill ha den.

Välj rätt slutarvärde

Slutaren kan man likna vid en gardin innuti din kamera och den bestämmer hur länge bländarhålet ska vara öppet och släppa in ljus. Du kan ställa in den så att bilden tas under lång eller kort tid. Ju längre slutartid du ställer in din kamera på desto svårare blir det att hålla den stadigt utan att få skakningsoskärpa i bilden.

För att kunna använda riktigt långa slutartider måste man därför använda ett stativ eller något annat stadigt att ställa kameran på.

Långa slutartider använder man t ex om man vill fotografera en motorcyckel och visa hur snabbt den åker (så att den lämnar fartränder) eller om man vill framhäva rörelsen hos ett barn som springer. Då är man ju ute efter en viss typ av oskärpa (för att framhäva rörelsen), men inte den typen av oskärpa som uppstår om man samtidigt skakar kameran (vilket ju blir en oönskad oskärpa.

Ställ in kamerans fokuspunkter

När du tittar i sökaren (eller på skärmen) på din kamera och samtidigt trycker lätt på avtryckaren ser du att där finns små prickar i ett rutmönster. En eller flera av prickarna lyser upp när du håller ner avtryckaren, och de visar dig var skärpan i bilden kommer att hamna.

De här prickarna kallas för fokuspunkter och de hjälper dig att ställa skärpan precis där du vill ha den. Men för att lyckas med det är det viktigt att du själv ställer in vilken fokuspunkt du vill använda och var på skärmen den ska dyka upp. Först då kan du helt och hållet ta kontrollen över din skärpa. Detta blir förstås extra viktigt om du fotograferar med korta skärpedjup – du vill ju att ditt objekt ska bli skarpt och att bakgrunden ska bli suddig, inte tvärtom.

Skärp dina bilder i ett bildbehandlingsprogram

Slutligen är det bra att alltid skärpa sina bilder i ett bildbehandlingsprogram innan man printar eller publicerar dem. Särskilt viktigt är detta om du fotograferar i RAW-format.

Det betyder alltså inte att du ska försöka rädda en bild som blivit oskarp, utan att du lägger på ett lager skärpa på bilden för att framhäva den skärpa som redan finns där.

Vill du lära dig mer?

Blir du sugen på att lära dig mer om hur du använder din systemkamera? Kanske det är så att något av det jag beskriver här ovan är sådant som du ännu inte kan? Då kan jag rekommendera dig att anmäla dig till min webbaserade fotokurs som jag precis har släppt. Kursen går igenom det mest grundläggande som du behöver för att du ska bli en bättre fotograf, och den består av fyra lektioner i både film, text och bild. Kursen kommer direkt till din mailbox under fyra dagar, och det bästa av allt är att den är helt gratis! 🙂 Du hittar all information du behöver om kursen här.