Att måla med ljus
När du fotograferar är det inte vilken kameramodell eller vilket objektiv du har som är det viktigaste. För att du ska få en bra bild är det faktiskt ljuset som är det mest väsentliga! Ordet att fotografera betyder ”att måla med ljus”, och utan ljus blir det ingen bild! 

Det handlar alltså alltid, vid all typ av fotografering, om att släppa in lagom mycket ljus i din kamera för att du ska få en bra bild. När man gör det säger man att man har fått en korrekt exponering. Ingenting i bilden är för ljust och ingenting är alldeles för mörkt. Det finns så kallad täckning i hela bilden, vilket betyder att man ser detaljer i både riktigt ljusa och i riktigt mörka partier.

Får du in för mycket ljus i kameran säger man att bilden blivit överexponerad (alltså för ljus), och får du in för lite ljus i kameran blir bilden underexponerad (alltså för mörk). 

Tre hjälpredor
I vår strävan att släppa in lagom mycket ljus i kameran har vi tre hjälpredor som heter bländaren, slutaren och ISO-värdet. Det är med hjälp av dem du kan få den exponering som är korrekt för just dig, i just den situation du befinner dig när du fotograferar. Genom att använda hjälpredorna så att de samarbetar kan du få in exakt rätt mängd ljus varje gång.

Vad är en korrekt exponering?
Exakt vad som är en korrekt exponering avgör alltid DU! Det finns inget som är rätt eller fel (även om det finns vissa rekommendationer att utgå från). Vill du att din bild ska vara mörk och murrig är en viss underexponering korrekt för dig, och vill du att bilden ska vara väldigt ljus och skir är en viss överexponering rätt. Det är du och det du vill förmedla med din bild som är det viktiga, inte vad ”reglerna” säger.

Hur du ser att exponeringen blivit korrekt
När du fotograferar med en digitalkamera är det väldigt lätt att direkt se om bilden blivit rätt exponerad eller inte. Du behöver bara titta på din skärm för att se om du är nöjd. 

När jag fotograferar tar jag alltid en bild och tittar sedan direkt på skärmen för att avgöra om bilden blivit rätt exponerad eller inte. Gillar jag det jag ser fortsätter jag att fotografera, och annars ändrar jag kamerans inställningar något (hjälpredorna) och tar en ny bild (som jag också tittar på innan jag fortsätter). 

Tycker du att det är svårt att bedöma exponeringen på den lilla skärmen finns det också ett så kallat histogram i din kamera där du kan se exakt hur exponeringen blivit. Histogrammet är en typ av diagram som visar hur det mörka och det ljusa i din bild har fördelat sig. En korrekt exponerad bild skulle kunna se ut ungefär så här i ett histogram.

Den vänstra sidan av histogrammet visar det som är allra mörkast i din bild, och den högra sidan visar det som är allra ljusast. Och det som är i mitten av histogrammet visar alltså de så kallade mellantonerna. I det här histogrammet ser du att bilden har ”lite av varje” när det gäller ljust och mörkt och att histogrammet är ganska jämt fördelat.

Så här kan det se ut om du överexponerat din bild:

Du ser här att histogrammet ”tippar över” på den ljusa sidan.

Och så här kan det se ut om du underexponerat din bild:

Här ser du att histogrammet ”tippar över” på den mörka sidan.

Men, som sagt, det finns inget som är rätt eller fel och det KAN ju vara så att du VILL ha din bild något för mörk (eller att du fotograferat många mörka saker) eller att du VILL ha din bild något för ljus (eller att du fotograferat i t ex dimma som kommer att göra att histogrammet ”tippar över” mot den ljusare sidan).

Jag föredrar att titta på min bild för att avgöra vad som känns som en rätt exponering, och jag använder aldrig histogrammet (även om jag vet att det är mer korrekt än den lilla bilden på min skärm). Jag har helt enkelt vant mig vid att göra så. Och eftersom jag alltid fotograferar i RAW-format vet jag också att jag alltid kan rätta till det som eventuellt blivit något för ljust eller något för mörkt, helt utan problem.

Lär dig mer
Vill du veta mer om exponering och de tre hjälpredorna kan jag varmt rekommendera både min gratiskurs (där jag berättar mer om just det) och min kompletta fotokurs där du får lära dig mer om både det här och allt annat du behöver för att bli en bättre fotograf. Lycka till! 🙂