Har du tänkt på hur otroligt många olika sätt det finns att fotografera ett och samma motiv?

För att få ett riktigt bra foto krävs det ofta att man tar flera olika bilder och att man inte nöjer sig med första bästa.

Man kan till exempel prova olika ljussättningar och olika bakgrunder, men framför allt bör man alltid prova att komponera sin bild på olika sätt. Komposition handlar om hur bilden är uppbyggd, var i bilden du placerar föremålen/personerna som du ska fotografera, och hur du placerar dessa i förhållande till varandra.

När du komponerar din bild kan du prova att flytta runt på det du fotograferar (om det är möjligt), du kan prova att lägga till eller att ta bort något ur din bild och du kan flytta dig själv för att ta bilden ur olika vinklar. Har du till exempel provat att ta en bild liggandes på golvet eller ståendes på en stol?

Här kommer en serie med bilder som belyser hur mycket det går att variera sig även om man ska ta en så pass enkel bild som på bara en kaffekopp. Alla de här bilderna är tagna på exakt samma ställe med min mobilkamera. Jag har flyttat runt lite på koppen och jag har valt att komponera bilden på olika sätt genom att gå närmare, längre ifrån och genom att ta med olika mycket i bilden och ur olika vinklar.

Vilken är din favorit? Och varför?