För att utvecklas som fotograf är det bra att hämta inspiration på olika sätt. Dels genom att titta på andras bilder (som är oerhört viktigt) och dels genom att till exempel läsa böcker om fotografering, eller gå en kurs.

Kamera

Här kommer några inspirationstips från mig:

1. Instagram

Sök efter konton att följa för att hitta inspiration inom områden du brinner för eller vill lära dig mer om. Sök till exempel på olika hashtaggar:

#fotograf
#porträtt
#naturfotograf
#barnfotograf
#matfoto

När du söker på en tagg ger Instagram förslag på liknande taggar och du kan hitta vidare bland konton och bilder.

2. Fotoböcker av särskilda fotografer

Det finns en mängd inspirerande fotoböcker med bilder av professionella fotografer som kan vara otroligt spännande att titta i och lära av. Tänk på att både titta på bilder som du verkligen gillar och sådana som du inte gillar. Fundera över vad det är som du tilltalas av (och inte). (OBS! Jag är inte sponsrad av Bokus utan länkar till dem endast för att ge dig tips på böcker.)

3. Fotoböcker med tips inom olika områden

Läs en bok om ett särskilt område inom fotografi. Till exempel hur man fotograferar hästar och barn eller hur man tänker när man ska skapa riktigt bra svartvita foton.

4. Utställningar

Ett fantastiskt sätt att inspireras av andras bilder är att besöka en fotoutställning. Kanske finns det någon lokal utställning där du bor, eller så gör du ett besök på fotografins Mecka: Fotografiska museet i Stockholm. Där finns alltid en mängd fantastiska utställningar med fotografer från hela världen, och där finns också en härlig butik med allt för den fotointresserade.

5. Lär dig mer

Ett fantastiskt sätt att inspireras och att ständigt utvecklas som fotograf är att gå en kurs. Att sträva efter att lära mer och hitta nya infallsvinklar är det bästa man kan göra för att inte fastna i gamla mönster och trötta på sina egna bilder.

Det finns kurser lokalt hos olika studieförbund och många verksamma fotografer håller också ofta fotokurser. Hittar du inget som passar finns också kurser online. Både sådana där du lär dig att använda din kamera på bästa sätt, och utvecklas som fotograf och sådana som går in på olika teman inom fotografering (till exempel landskapsfotografering eller matfotografering).

Just nu erbjuder jag min stora fotokurs online ”Fotografera med systemkamera” till extra bra pris. Fram till den 31/1 2019 får du den för endast 1 995 kr (ordinarie pris är 3 000 kr). Kursen ger dig många timmars kunskaper om hur du ställer in din kamera manuellt, hur du använder olika typer av objektiv, hur du får skärpa i dina bilder och mycket, mycket mer. Här kan du se exakt vad som ingår.

Är du osäker på om kursen är för dig kan jag rekommendera dig att börja med min gratiskurs ”Bli en bättre fotograf” (som består av fyra lektioner som skickas till din mail). Gillar du den kan du gå vidare till den stora kursen efter det och lära dig allt mer grundligt.