Många som fotograferar använder den inbyggda blixt som finns i mobiltelefoner och systemkameror. Ofta fälls blixten upp automatiskt och man tänker inte ens på att den gör det.

Men här ska du få dagens (kanske hela julkalenderns) bästa tips: ANVÄND INTE DEN INBYGGDA BLIXTEN!

När du fotograferar med systemkamera ställer du in din kamera manuellt för att slippa blixten och när du fotograferar med mobiltelefon stänger du helt enkelt av blixtfunktionen.

”Men… kanske du säger nu – varför finns det blixtar om jag inte ska använda dem? Ibland behöver man ju det.” Det korta svaret är att det finns bra blixtar och att det finns dåliga blixtar.

Dåliga blixtar

De dåliga blixtarna är de som sitter inbyggda i din mobiltelefon och din systemkamera. Jag ska försöka förklara varför.

För att göra det måste jag först berätta lite om ljus. Ljus är ju förutsättningen för att du överhuvudtaget ska få en bild när du fotograferar. Utan ljus – ingen bild (men mer om det i en annan lucka). Här och nu räcker det med att vi konstaterar att ljus dels kan vara hårt och dels mjukt.

  • Ett hårt ljus får man från en liten ljuskälla och då får man också skarpa, hårda skuggor.
  • Ett mjukt ljus får man från en stor ljuskälla, och då får man mjuka skuggor.

Vår sol är en liten ljuskälla. Jo, faktiskt! För även om solen ju är gigantisk så är den liten i förhållande till oss här på jorden. Och den ger alltså ett hårt ljus med hårda skuggor. Därför är det en riktigt dålig idé att fotografera mitt i strålande solsken. Titta här så förstår du vad jag menar.

Du kan se de skarpa skuggorna i modellens ansikte (under näsan och hakan) på den högra bilden. De finns alltså där eftersom solen strålar rakt mot modellen.

Väljer man istället att fotografera en molnig dag eller t ex i skuggan från ett träd blir skuggorna istället nästan obefintliga och mjuka. Det beror på att ljuskällan då blir större. En molnig dag blir hela himlen vår ljuskälla istället för den lilla solen. Det ser du exempel på i den vänstra bilden.

Samma sak gäller för den inbyggda blixten i vår kamera. Den är, precis som solen, också en pytteliten ljuskälla och den ger därför ett hårt ljus med skarpa skuggor.

Skuggan under hakan på modellen är väldigt skarp och tydlig i den vänstra bilden som jag tagit med min systemkameras inbyggda blixt. Eftersom jag dessutom ju har riktat den pyttelilla ljuskällan (blixten) rakt mot modellens ansikte får vi också en ”platt” effekt och bilden blir inte så smickrande.

När jag sedan stängde av blixten och istället använde ljuset från en dörröppning till vänster om modellen (höger i bild) kan du se att bilden blev mycket bättre och mer smickrande för modellen. Nu får hon ljus på ena sidan av ansiktet från dörröppningen och skuggorna blir mjuka och fina. Det beror alltså på att ljuskällan nu är stor (dörren), och du kan också se att ansiktet ser mer levande ut när det bildas ett mjukt skuggparti på den ena sidan av ansiktet (istället för att ljuset kommer rakt framifrån).

Bra blixtar

De bra blixtarna då? Jo, det finns förstås sådana också. Alla typer av blixtar som finns utanför din kamera är bättre än de inbyggda. Dels finns förstås studioblixtar som ger dig maximal möjlighet att påverka ditt ljus på bästa sätt. Men det är kanske inte så vanligt att man investerar i sådana om man inte jobbar som fotograf.

Mitt råd är istället att du (om du har en systemkamera och vill kunna använda blixt) investerar i en extern blixt som du kan fästa på din kameras ovansida. Dels kan du då ställa in blixtens effekt och på så sätt förhindra att det kommer allt för mycket ljus, och dels kan du då vrida blixten så att den inte slår rakt i ansiktet på din modell.

Genom att vrida blixten uppåt mot taket eller åt sidan mot väggen, kommer ljuset från blixten att studsa och indirekt spridas mot din modell. Istället för en liten ljuskälla får du då en stor (= väggen eller taket) och skuggorna kommer att bli mjuka och fina.

Här nedanför kan du se exempel på hur det blir med den externa blixten riktad rakt mot mot modellen (då blir den nästan som den inbyggda), med blixten riktad uppåt och med blixten riktad åt sidan. Den allra bästa bilden, i mitt tycke, är den sista där jag studsat blixten in i väggen bredvid modellen. Då får vi, som du ser, samma effekt som ovan när modellen fick ljus i ansiktet från sidan av en dörröppning.